Meşhur Osmanlı kumandanları - Altınay, Ahmed Refik, 1880?-1937. (İstanbul)
284 s.
Keywords: "Ahmed Refik Osmanlı'dan Cumhuriyete intikal eden ve her iki dönemde de ilmi çalışmalarını sürdürebilen, kendini okutturabilmiş, son derece çalışkan ve verimli yazarlarımızdandır. Kelimenin tam anlamıyla "Tarihi sevdiren adam" olan Ahmed Refik, geniş halk kitlelerine hitap etmeyi başarmasının yanında popülerlik ile ilmi ciddiyeti bağdaştırmasını bilmiştir. Popüler eserlerine bile her zaman ilmi bir nitelik vermesini bilen Ahmed Refik, arşiv kaynaklarını, Osmanlı kroniklerini, muhtelif yerli ve yabancı müelliflerin eserlerini kaynak alarak bugün bile zevkle ve özlemle okuduğunuz kitaplarını irfan dünyamıza hediye etmiştir. Bunun ilk örneği olarak Âlimler ve Sanatkârlar daha önde Büyüyenay kitaplığına katılmıştı. Şimdi ise bunun ikinci örneği olan Meşhur Osmanlı Kumandanları okunduğu zaman görülecektir ki, yazılış amacı Osmanlı Devleti'nin son ve zor yıllarında milletimize maziyi hatırlatma, "şerefli miras"dan güç ve ilham alma ve nefse itimat duygularını tattırmaktır. Osmanlı Devleti'nin görkemli ve zaferlerle dolu döneminin kumandanlarını kitabına konu edinen üstad, eserinde vatan sevgisi, vatan için her türlü zorluğu göze alma, diğergamlık, fedakârlık ve padişaha bağlılık gibi temalara sık sık vurgu yaparak aynı zamanda hem döneminin Osmanlı toplumuna hitap etmiştir, hem de her yöneticide bulunması gereken nitelikleri bugünün okuruna hatırlatmaktadır. Kitap olunduğunda bunda da başarılı olduğu anlaşılacaktır." --