Osmanlı Türkçesi ve eski Türk edebiyatı dersleri için örnek metinler - Kaçar, Mücahit, 1980- (İstanbul)
239 s.
Keywords: Örnek Metinler Osmanlı Türkçesini öğrenmek isteyenler ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde okuyan öğrenciler için en temel ihtiyaçlardan birisini karşılayacak bir çalışma. Osmanlı Türkçesi ve Eski Türk Edebiyatı dersleri için hazırlanan bu çalışma başta nesih, ta'lik/nesta'lik ve rik'a olmak üzere birçok farklı hat çeşidiyle kaleme alınmış Divan şairlerinin yazma eserlerinden örnekler içermektedir. Şeyhî, Avnî, Necâtî Bey, Fuzûlî, Rûhî-i Bağdadî, Muhibbî, Bâkî, Hayâlî Bey, Taşlıcalı Yahyâ, Nefi, Nâilî, Neşâtî, Nedîm ve Şeyh Gâlîb gibi şairlerin divanlarının yazma nüshalarından, farklı yazı türleri ile kaleme alınmış şiirlerinin bir araya geldiği eserde, şiir örnekleri ile şiirlerin okunuşu karşılıklı sayfalar halinde verilmiştir. Seçilen metinlerin Eski Türk Edebiyatı derslerine konu olan temel manzum metinler olmasına da dikkat edilen bu çalışmanın benzerlerinden bir farkı da Divan şairlerinin kitaba alınan gazellerinden 16 tanesinin şerhini de içermesi. Öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir işleve sahip olması arzulanarak hazırlanan Örnek Metinler böylece hem farklı hat çeşitleriyle yazılmış metinleri ve okunmuş şekillerini arayanlar, hem de Divan Şiiri metinlerini anlamaya çalışanlar için faydalı olacak bir kılavuz kitap." --