Siyaset nazariyesi - Kâtib Çelebi, 1609-1657. (İstanbul)
168 s., 11 v., [9] s. tıpkıbasım
Keywords: "Düstûru'l-amel li Islâhi'l-halel, 17. asrın şöhretli Osmanlı mütefekkirlerinden olan Kâtib Çelebi'nin dikkat çekici bir eseridir. Kâtib Çelebi bu risaleyi, 1653 tarihinde Osmanlı hazinesinin nakit sıkışıklığı içinde bulunduğu bir dönemde, hükümetin talebi üzerine kaleme almıştır. Bu itibarla ufak hacimli fakat zengin muhtevaya sahip olan Düstûru'l-amel, âcil sıkıntılara çözüm önerisi sunan bir kriz dönemi eseri olarak telakki edilebilir. Kâtib Çelebi'nin burada öne sürdüğü düşüncelere oluşturduğu felsefî zemin, eserin asıl muhtevasından daha fazla dikkati çekmiş ve zamanla, başta Vak'anüvis Naîmâ olmak üzere birçok yazarı etkilemiştir. Müellifin eseri inşada uyguladığı metodolojik yaklaşım tarzı, günümüzün modern araştırmacılarının çalışma biçimini hatırlatır. Bu yönüyle Düstûru'l-amel, tam manasıyla nev'i-şahsına-münhasır bir eserdir. Bu kıymetli eserin, şimdiye kadar ilmî kıstaslara uygun bir neşrinin yapılmamış olması ciddi bir eksiklikti. İşte elinizdeki bu kitap, böyle bir eksikliği giderme gayesiyle hazırlandı. Kâtib Çelebi'nin kaleminden çıkan müellif nüshası, diğer yazma nüshalarla karşılaştırılmak suretiyle, olabildiğince tam bir metin inşasına gayret edildi."