Türk mûsikîsinde nağmeler ve makamlar - Tekin, Abdülkadir, 1977- (İstanbul)
240 s.
Keywords: "18. yüzyıl, Türk mûsikîsinin zirveye ulaştığı bir yüzyıldır. Osmanlı Devleti bu yüzyılda askeri yönden “gerileme" devrine girerken kültür alanında bilhassa da mûsikîde doruk noktaya ulaşmıştır. Bu yüzyıla ait birçok kuram kitabı araştırmacılar tarafından gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir. Türk Mûsikîsinde Nağmeler ve Makamlar, mûsikîmize önemli hizmetler vermiş olan bazı isimleri ve bu tarihi vesikalardan birisi olan Kemânî Hızır Ağa'nın Tefhimü'l Makâmât fî Tevlîdi'n Nagâmât isimli Edvârı'nı kültür ve sanat dünyamıza kazandırmaktadır. Bu çalışmayla Kemanî Hızır Ağa'nın eserinin hem tıpkıbasımı hem çeviriyazı metni hem de daha iyi anlaşılabilmesi için günümüz Türkçesiyle sadeleştirilmiş metni bir arada karşılıklı sayfalar halinde verildi. Ayrıca Türk Mûsikîsinde Nağmeler ve Makamlar'da genel olarak "Türk Mûsikîsi Tarihi" ele alınmış, özelde ise "18. Yüzyıl Türk Mûsikîsi" ayrıntılı olarak incelenerek dönemin "edvâr" kitapları tanıtılmış ve söz konusu döneme ait makamlar ve bu makamların özelliklerine ve ortak karakterine ulaşılmaya çalışmıştır. Çok yönlü bir çalışmanın ürünü olan eser Dr. Abdülkadir Tekin'inden mûsikî sanatına bir armağan." --