Tırhala Sancağı (Nefs-i Tırhala) - Candemir, Hayriye Özlem.
xvi, 100 y.
Keywords: ► Bu çalışma Yunanistan'ın Tesalya bölgesinde yer alan Tırhala şehrinin 1454–1570 yılları arasındaki demografik, ekonomik ve sosyal yapısını ele almaktadır. Tırhala 1395 yılında Osmanlı Devleti'nin önemli akıncı beylerinden biri olan Turahan Bey tarafından fethedilmiştir. Fetret döneminde Osmanlı yönetiminden çıksa da, şehirde kısa bir süre sonra Osmanlı hakimiyeti yeniden tesis edilmiştir. Tırhala'nın yıllar içinde sergilediği gelişimi ortaya koymak için çalışmada kullanılan ana kaynaklar tahrir defterleridir. 1454, 1506, 1520 ve 1570 yıllarındaki tahrir kayıtları bize bu konuda yardımcı olmaktadır. Bu kayıtlar sayesinde şehirdeki Müslüman, Hristiyan ve Yahudi nüfus hakkında birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. Aynı şekilde Tırhala şehrinin ekonomisi de Osmanlı kayıtlarında ayrıntılı olarak yer almıştır. Tırhala'nın gelişiminde çok büyük bir rol oynayan vakıflar tezin üç temel kısmından birini oluşturmaktadır. Özellikle kadınlar tarafından kurulanlar dikkat çekmektedir. Defterlerden elde edilen bu bilgilerin bir kısmı tablo ve grafik olarak yansıtılmaya çalışılmıştır. Bu nedenle çalışmada Tırhala'nın nüfusu, ekonomisi ve vakıfları ile alakalı özgün bilgiler bulunmaktadır. ► This thesis deals with demographic, economic and social structure of Tırhala, located in Thessaly, Greece between 1454 – 1570. In 1395 Tırhala was conquered by Turahan Bey who is one of the most important raiders for Ottoman Empire. During the Ottoman interregnum, the management of city was lost for a while but then Ottoman rule was established by Turahan Bey again. The development of Tırhala between 1454 – 1570 can be followed from tax registers. İt is possible to reach Muslim, Christian and Jewish population of the city. Similarly, a lot of information about the city's economy is mentioned in Ottoman records. Foundations which is major role in the development of Tırhala occured one of the three basic part of the thesis. Also in this study, foundations established by women are pointed out. Some of data obtained from mentioned Ottoman records presented as table and graphic. For these reason, this thesis containes original information about demography, economy and foundation of the city.