II. Meşrutiyet döneminde Hasan Tahsin ve gazeteciliği - Ayaz, Hakan.
vii, 131 y.
Keywords: ► II. Meşrutiyet, Türkiye tarihi ve çağdaşlaşma yolunda ilerleme açısından büyük öneme sahip bir dönem olmuştur. Gerek siyasi, gerek sosyal alanda bir çok değişimin görüldüğü bu dönemde birçok akım ortaya çıkmış ve bu akımlar toplum hayatına, siyasete ve basına yön vermiştir. Sosyal ve kültürel alanda yenilikler ve gelişmeler yaşansa da siyasal alanda olumsuz yönde ilerleyen gelişmeler iç ve dış politikayı da etkilemiştir. Balkan savaşları, Girit Adası'nın Yunanistan tarafından ilhakı, Trablusgarp Savaşı, 31 Mart Olayı gibi yıkıcı etkiye sahip olan olaylar, Osmanlı Devleti'ni içerde ve dışarıda büyük sıkıntılara sokmuştur. Sadece savaşlar ve kan dökülmesiyle sonuçlanan olaylar değil, siyasi hayattaki karmaşa ve çekişmeler de II. Meşrutiyet dönemine damgasını vurmuştur. İttihat ve Terakki Cemiyeti ile Hürriyet ve İtilaf Fırkası arasındaki iktidar mücadelesi, ilericiler ile gericilerin kavgası, basının olaylara müdahil olması veya neden olması gibi etkenler, II. Meşrutiyet dönemini meydana getiren önemli hadiselerdir. II. meşrutiyet dönemi ile basın iç içe geçmiş ve bu durum da büyük çekişmelere yol açmıştı. Meşrutiyet'in getirdiği özgürlük ortamı, zaten bir temeli olan fakat istibdad ile bastırılmış bir gücü tekrar ortaya çıkarmıştır. Bu ortam içerisinde kendisine yer bulan Silah gazetesi, İttihat ve Terakki Cemiyeti yanlısı yayınları ile basın hayatında kendisine yer edinmiştir. Aynı fikirleri, aynı yayın politikasını güden gazete ve gazetecilerle de ilişkiler kurarak 1909-1912 yılları arasında Selanik basınında fırtına gibi esmiştir. ► II. Constitutionalism have been a significant period for History of Turkey and progress to become modernized. In this period when there have been many changes either in politics or social life, many trends emerged and guided community, politics and press. In order to reforms in socio-culturel life, deprecating results in politics had influences on internal and external policies. Devastating circumstances such as, Balkan Wars, Annexation of Crete Island by Greece, Turco-Italian War and the 31 March incident, have put Ottoman State into major troubles inside and outside. Not only the cases which have results of lots of spilled bloods and wars, but also conflictions and controversies of political life have left mark on this period. Power struggle between The Committee of Union and Progress and Party of Liberty and Entente, fight between progressivists and reactionists and taking part of the Press or being conduce to these conflictions are main reasons for generation of II. Constitutionalism. The press were engaged and raised many conflictions through II. Constitutionalism period. Aura of the freedom which is brought by Constitutionalism, revealed a power that was restrained by autocracy until that period. 'The Silah' Newspaper which has formed in the domain that explained up to now, has gained a seat by the partizan publications of The Committee of Union and Progress. Furthermore, bringing into contact with the newspapers who have the same publication policies and opinions they had stormed through in Selonica between 1909-1912.