XI-XIII. yüzyıllarda Doğu Akdeniz'de ticaret - Güngörmez, Zeynep, 1984-
x, 170, [30] y.
Keywords: ► Doğu Akdeniz (Levant) bölgesi gerek coğrafi konumu ve gerekse verimli toprakları sayesinde ilk çağlardan itibaren önemli bir ticaret merkezi olmuştur. XI. yüzyılın sonlarına doğru meydana gelen Haçlı Seferleri ile Doğu Akdeniz'de yoğun bir askeri mücadele yaşanmıştır. Bu mücadeleler söz konusu coğrafyayı siyasi açıdan kargaşaya sürüklerken, bu durumun aksine ortaçağın tüccar halkı Latinlerin bölgede kurdukları yarı-özerk ticaret kolonileri sayesinde Doğu ile Batı arasındaki ticari faaliyetler hızla gelişmiştir. Latin toplulukları olan Venedikli, Cenevizli, Pisalı ve Amalfililer, Doğu Akdeniz'e deniz yoluyla asker ve iaşe taşımışlar, bunun karşılığında Haçlı prenslerinin ele geçirdiği liman şehirlerine yerleşerek buradaki ticari faaliyetleri organize etmişlerdir. Haçlı Seferleri'nin sonuçlarına genel anlamda bakıldığında askeri, siyasi ve dini anlamda ciddi bir başarı görülmezken, söz konusu coğrafyada ticari faaliyetler konusunda önemli bir artış söz konusudur. Haçlı Seferlerinden en karlı çıkan Latinlerdir çünkü Onlar Levant'ın birbirinden değerli ticari emtiaları tekellerine alarak kısa sürede zenginleşmişlerdir. Ticaret, tarih boyunca siyasi ve dini politikaların paralelinde gelişme göstermiştir. Doktora tez çalışmamızda XI. ve XIII. yüzyıllarda Doğu Akdeniz'in önemli limanları ve bölgedeki ticari hayat incelenerek bu ticarette söz sahibi olan Haçlılar, Latinler, Fatımiler, Memlükler, Eyyubiler ve Selçukluların faaliyetleri değerlendirilmiştir. ► Eastern Mediterranean (Levant) has been an important trading center from the early ages, well thanks to the fertile soil and its geographic location. With the Crusades occurred towards the end of the XI. century has experienced an intense military combat in the eastern Mediterranean. These struggles, dragging the geography into political turnoil, unlike this situation, through semi-autonomous commercial colonies established by Latins who merchants people of medieval age, commercial activities between East and West has developed rapidly. Latin Communities have brought the Eastern Mediterranean the board and troops by sea, instead of this, by settling in port cities which conquered by the Crusaders commercial have organized commercial activities. Considering the results of the Crusades in general, in meaning of military, political and religious there is no a serious achievement while there is a significant increase about the commercial activity in the region. The Italians are the most profitable of the Crusades, they enriched in a short time by monopolizing one more valuable than other trade commodity of the East. Trade has developed in parallel with the political and religious policies throughout history. In our PhD, examining the most important ports in the Eastern Mediterranean and commercial life in the region, we will evaluate activites of Crusaders, Latins, Fatimids, Mamluks, Ayyubid and Seljuks who have a voice in this trade in the XI and XIII century.