Kudüs Haçlı Krallığı, 1099-1187 - Karaca, Sevtap Gölgesiz, 1982-
xxxv, 422 s.
Keywords: ► 1095 yılında, Clermont Konsili'nde Papa II. Urbanus tarafından yapılan tarihî çağrı ile Haçlı Seferleri resmen başladı. Bu çağrı kalabalık halk kitlelerini Doğu'daki Hıristiyanları Müslüman mezâliminden kurtarma sloganı ile harekete geçirirken, Batı'da herhangi bir geleceği olmayan asilzâdeler ise, Doğu'da toprak elde edebilme ve devlet kurma hayaliyle bu sefere katıldılar. Neticede 1096 yılında, kontların ve düklerin liderliğinde Birinci Haçlı Seferi gerçekleştirildi. Hemen ardından da Urfa, Antakya, Kudüs ve Trablus'ta birer Haçlı devleti kuruldu. Bu devletler içinde, Kudüs Haçlı Krallığı adıyla bilinen ve Ortadoğu coğrafyasında Kudüs merkezli olarak kurulan krallık, 1099 yılından 1187 yılına dek hâkimiyetini sürdürdü. Bizim de çalışma konumuz olan ve 1099-1187 yılları arasındaki dönemini ele aldığımız krallığın siyasî tarihini Lâtin, İslâm, Bizans, Ermeni ve Süryânî kaynaklarını kullanmak suretiyle inceledik. ► Crusades officially began with Pope Urbanus II's historical call in Clermont Council in 1095. While this call mobilized masses with the slogan of saving eastern Christians from Muslim atrocity, noblemen who had no promise in the West joined these campaigns with the hope of claiming land and establishing a state in the East. As a result, the First Crusade was undertaken under the leadership of counts and dukes in 1096. A crusader state in each city such as Edessa, Antioch, Jerusalem and Tripoli was established. Of these states the kingdom known as The Crusader Kingdom of Jerusalem established in the Middle East centered in Jerusalem ruled from 1099 to 1187. The political history of this kingdom which is the subject matter of this study was surveyed using Latin, Islamic, Byzantine, Armenian and Assyrian sources.