XV ve XVI. yüzyıllarda Ege'de adalar ahalisinin kıyı muhafazasına katkısı - Nalezen, Orçun.
[2], viii, 161 y.
Keywords: ► Ege Adaları XV. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türk hâkimiyetine girmeye başlamıştır. Böylece adalıların hayatın her alanında karşılaştıkları problemler, Osmanlılar için de mücadele edilmesi gereken sorunlara dönüşmüştür. Bu durum Osmanlı idaresi altında adalarda yaşayan ahalinin kıyı savunmasında üstlendikleri görevlerin arşiv vesikalarına yansımasını sağlamıştır. Öte yandan Ege'deki coğrafyanın ve kültürel birikimin bir parçası, hatta bazı durumlarda kendisi gibi görünen bu sorunlar, ahalinin yalnızca yaşamına değil, "adalı" olmaya dair meydana getirdikleri algıya da şekil vermiştir. Bir başka ifadeyle adalıların tarihi çağların başından itibaren karşılaştıkları sorunlara yönelik geliştirdikleri çözümler, bölgede kendine has bir kimliğin doğmasına neden olmuştur. Dolayısıyla bu çalışmada öncelikle adalı olmak ve bunun tarihsel süreklilik içinde Osmanlı devrindeki durumu incelenmiştir. Adalar ahalisinin sürekli olarak tehdidi altında yaşadıkları korsan saldırılarına karşı kendilerini koruma mücadeleleri de bu açıdan ele alınmıştır. Böylece adalıların Türk otorite ile kurdukları ilişki, XV. ve XVI. yüzyıl Osmanlı Ege'sinde adalı olmak bağlamında anlatılmaya çalışılmıştır. ► In the second half of the XV. century, the Aegean Islands started to be included into Turkish domination. In this way, the problems faced by the islanders in every aspect of life, turned into problems that had to be resolved by the Ottomans. For this reason, the duties undertaken by the Islanders under Ottoman administration, regarding coastal defense, have been subject to registrations in the archives. On the other hand, these problems, which had been not only a part of cultural accumulations, but the cultural accumulations itself, not only shaped the lives of the 'Islander', but also shaped their perception to be 'islanders'. In other words, the solutions the islanders had developed for the problems they had to face from the beginnings of ancient times on, had the effect that an identity, unique for this region was born. To this end, at first the issue to be an islander and the status of the islander during the historical continuity of the Ottoman era has been examined. In this respect, the struggle of the inhabitants of the islands, to protect themselves against the constant threat of pirate attacks is discussed in this paper. Thus, the relationship, the islanders established with the Turkish authorities, has been explained within the context of being an islander in the Aegean Sea of the XV. and XVI. centuries.