Safevi Devleti'nin askeri teşkilatı - Erdoğan, Eralp.
lx, 234 y.
Keywords: ► Safevilerin kuruluş yıllarında askerî gücün esasını Kızılbaşlar oluşturmaktaydı. Sonraki yıllarda kızılbaşların asi hareketleri ve Çaldıran savaşı yenilgisi ordunun yenilenme ihtiyacını doğurmuştur. Asi kızılbaş emirlerinin gücünü kırma ve şaha sadık bir grup oluşturma niyeti öncelikle kurçi adlı askerî grubunun güçlendirilmesiyle başlamıştır. Bu grubun üyeleri kızılbaşlar arasından seçiliyordu ve şaha sadık kalmaları için onlara eğitim veriliyordu. Bunun yanı sıra ateşli silah kullanımını yaygınlaştırmak için batılı devletlerden yardım isteniyordu. Ordunun güçlendirilmesi için yapılan bu girişimler I. Şah Abbas döneminde başarıya ulaşmıştır. I. Şah Abbas asi kızılbaşları ordudan tamamen tasfiye etmiş ve kullar, tüfenkçiler, topçular adlı üç yeni birlik kurmuştur. İngiliz sefirler Anthony ve Robert Sherley kardeşlerin yardımı askerlere ateşli silah eğitimi verilmiştir. Ordu I. Şah Abbas ile birlikte toparlanma yaşasada halefleri döneminde yaşanan kıtlık, ekonomik sıkıntı, kötü yönetim ve barış antlaşmalarının verdiği rehavet ordunun bozulmasına yol açmıştır. ► Safavid's main forces were kizilbashes in the first period of the Safavid Dynasty. In the following years Safavid army needed to be reformed because of the defeat of the Safavids at Chaldiran and the rebel actions of the kizilbashes. The tendency to break the influence of the kizilbash emirs and to create a group who was loyal to the shah started with increasing the power of the kurchis. Member of the kurchis were chosen from kizilbashes and they were trained to stay loyal to the shah. On the other hand, Safavids sought professional help from western countries on how to use firearms. All these attempts succeded in the reign of the Shah Abbas I. As he was able to get rid of the rebel kizilbashes and created 3 new troops named gulams, tufenkcis and topcis. These soldiers were trained with the aid of English ambassadors Robert-Anthony Sherley brothers and soldiers learned how to use firearms. In spite of all of these reforms Safavid army began to crumble. Following Shah Abbas' death because of famine, economic trouble, mismanagement an the lethargy caused by signing the peace treaty.