Cleanti Scalieri ve Aziz Bey komitesi, 1876-1878 - Kısa, Ahmet, 1985-
vii, 77 y.
Keywords: ► Osmanlı İmparatorluğu'nda 19. Yüzyıl birçok açıdan öncesinden farklıdır. İmparatorluk uzun yıllar yabancısı olduğu değerleri bu yüzyılda tecrübe etmiş, özellikle Tanzimat ile birlikte büyük reformlar gerçekleştirilmiştir. Islahat Fermanı ise bu reformları bir adım ileri taşımıştır. Bu nedenle bazen reformları durdurmak, bazense daha çok reform yapılmasını sağlamak için komiteler kurulmuş, darbeler tertip edilmiştir. Biz de tezimizde bunlardan birini ele aldık; birincisinden farklı, ikincisiyle birebir örtüşen bir örgütün kurulması, çalışmaları ve ortaya çıkarılmasıydı bunlar. Amaç ise, Beşinci Murat'ı tekrar payitahta çıkarmaktı.Tarih, canlı bir varlığın; yani insanın geçmişine, dolayısıyla yaşam belleğine nüfuz eder. Bu nedenle tez çalışmamız geçmişin belli bir bölümünü, 1876-1878 yıllarını kapsıyor. Daha çok arşiv kaynaklarına dayalı olarak yaptığımız çalışmada, örgütün üyelerine, amacına ve faaliyetlerine değiniyoruz. Söz konusu olan insan olunca duygulardan ihtiraslara birçok şey giriyor hikayenin içerisine.Komitenin kuruluş aşamasında, Scalieri'nin mason localarındaki görevlerine ve çalışmalarına değindik. Localar içerisinde mason kardeşliği ile Beşinci Murat taraftarlığı aynileştirilmişti. Bu benzerliğin ayrışmaya dönüşmesi ile birlikte Scalieri mücadelesini tek başına devam ettirdi, Beşinci Murat'a mensubiyeti bulunanlar ise bu mücadelede yanında yer aldılar.Bu tez çalışmasının asıl etkileri ve tarihsel önemi İkinci Abdülhamit nezdinde ortaya çıkardığı neticelerde gizlidir. Öncesinde Ali Suavi Olayı (20 Mayıs 1878), sonrasında ise Scalieri-Aziz Bey Komitesi (7 Temmuz 1878), İkinci Abdülhamit'in mizacında derin tesirler meydana getirmiştir. Öyle ki, 1878 yılı sonunda mutlak bir hükümdarın doğuşuna tanık oluruz. Artık padişah her yerde ve her şeydir. ► In Ottoman Empire, 19th century is different from its history in terms of several viewpoints. The Empire experienced the values which it has been unfamiliar for ages in this century and specifically substantial reforms were carried out together with Tanzimat Era. (Imperial Edict of Gülhane). Royal Edict of Reform moved these reforms to one step forward. Thus, committees were established either for disconnecting the reforms or ensuring making reforms and even coup d'état was organized. We have handled one of these in our thesis; these are establishing an organization different from the first one but totally overlapping with the second one and revelation of such actions. Purpose herein is to enthrone the Sultan Murat V again.History penetrates into history of living being, viz. Human, therefore, into life memory of human. Thus, our thesis covers particular section of the history, namely, 1876-1878 years. In our study conducted further based on archival resources, we refer to members, purpose and operations of the organization. When the human is in question, emotions, passions and sentiments go into this history.We have mentioned duties and operations of Scalieri in mason lodges in establishment phase of the committee. Within lodges, mason brotherhood and advocacy of the Sultan Murat V have been identified. When this identification turns into segregation, Scalieri maintained its struggle by himself. Those being in allegiance with the Sultan Murat V were in the same league with him in this struggle.Principal implications and historic significance of this study are hidden in the consequences revealed in the eye of the Sultan Abdul Hamid II. Firstly, Ali Suavi Event (May 20th 1878) and then Scalieri-Mr. Aziz Bey Committee (July 7th, 1878) have caused drastic effects in disposition of the Sultan Abdul Hamit II in such a way that we witness rebirth of an absolute ruler at the end of 1878. From that day on, the Sultan was omnipresent and everything.