1876-1916 Rus sömürgeciliği döneminde (Çarlık dönemi) Kırgızların sosyal ve kültürel hayatları - Toraman, Ali, 1984-
xiv, 180 s.
Keywords: ► Kırgızlar XIX. yy.'ın ilk yarısından itibaren Ruslarla ilişkiler kurmaya başlamışlar ve bu yüzyılın ikinci yarısında yaşadıkları coğrafya Çarlık Rusya tarafından işgal edilmiştir. Kırgızistan'ın işgali iki aşamadan oluşmaktaydı. Birinci aşaması; 1867'de tamamlanmış olan Kırgızistan'ın kuzey bölgesidir. İkinci aşaması ise; 1876-77'de tamamlanan Güney Kırgızistan'ın istilasıdır. Kırgızistan'ın istilasından sonra Türkistan'da olduğu gibi buraya da yeni idari düzenlemeler getirildi. Yönetim biçimi, toprak ve vergi sistemi değiştirildi. Çarlık bölgenin doğal zenginliklerini kullanmak için yeni ekonomik uygulamalar getirdi ve kısa sürede kapitalizm ülkeye hakim oldu. Tüm ekonomik uğraşlar da buna bağlı olarak bir değişim sürecine girdi. Bu değişim süreci aynı zamanda halkın yaşam tarzını ve sosyal hayatı etkiledi. Kısa zamanda bölgenin, Çarlığın sömürüsüne dönüşmesi halkın memnuniyetsizliğini doğurdu. Halkın sömürülmesi ve memnuniyetsizliği 1898 Andican İsyanı'na ve 1916 İsyanı'na sebep oldu. ► Kyrgyz began to establish relations with the Russians from the first half of the 19th century and in the second half of this century were occupied by Tsarist Russia. Kyrgyzstan's occupation consisted of two phases. First step; Kyrgyzstan's northern region, which is completed in 1867. The second stage, which is the invasion of southern Kyrgyzstan was completed in 1876-77. After the invasion of Kyrgyzstan were brought here new administrative arrangements, like done in Turkestan before. Polity, land and tax system was changed. Tsarist to use the region's natural wealth has brought new economic practices and soon the country was dominated by capitalism. All economic activities are also entered into a process of change accordingly. This process of change also affected the lifestyle and social life of the people. In a short time, to return to exploitation of the tsar of territory gave birth to the popular discontent. Exploitation and dissatisfaction of the people gave rise to Andijan Revolt of 1898 and Rebellion of 1916.