Dersaadet'te son Leh elçisi - Topaktaş, Hacer.
xviii, 374 y.
Keywords: ► Bu tez, 1788-1793 yıllarının Avrupası'nda Franciszek Piotr Potocki'nin elçiliği odaklı Osmanlı-Leh diplomatik ilişkilerini incelediği gibi bu ilişkilere tesir eden belli başlı etkenleri de ele almaktadır. Belirli kavramların, konuya ilişkin çalışmaların ve Osmanlı diplomasisinin tartışıldığı girişin ardından, Osmanlı-Leh ilişkilerinin 1789'a kadarki seyrine yer verilen birinci bölüm gelmektedir. Fr. Piotr Potocki'nin elçiliğinin diplomatik bir olgu olarak incelendiği ikinci bölümü müteakip, Potocki'nin misyonunun en önemli tarafını teşkil eden Osmanlı-Leh ittifak projesi üçüncü bölümde her yönüyle değerlendirilmektedir. Dördüncü bölümde ise 1788-1793 yıllarında Avrupa'da cereyan eden hadiselerin ve dönemin Avrupa siyasetinin baş aktörlerinin Osmanlı-Leh ilişkilerine ne yönde tesirde bulunduğu tartışılmıştır. Tezde Türkiye ve Polonya kaynaklarının yanı sıra İngiliz, Fransız ve Rus kaynaklarından da faydalanma yoluna gidilmiştir. ► This thesis deals with the Ottoman-Polish diplomatic relations based on the embassy of Franciszek Piotr Potocki in the years 1788-1793 and the main factors affecting these relations. After the introduction where certain notions, main works related to the topic and Ottoman diplomacy are argued, the first chapter dealt with to place to Ottoman-Polish diplomatic relations to 1789. Following to the second chapter in which the embassy of Fr. Piotr Potocki is analysed as a diplomatic fact, the Ottoman-Polish alliance project that is the most important side of Potocki's mission is evaluated in its all aspects in the third chapter. In the fourth chapter the influences of the events occured in Europe in the years 1788-1793 and of the main actors in European politics on the Ottoman-Polish relations are discussed. In this thesis in addition to the Turkish and Polish sources, the British, French and Russian sources are also used.