Selçuklu başkenti İznik - Batır, İsmet Burak.
xi, 178 y.
Keywords: ► Anadolu'nun stratejik noktasında bulunan İznik şehri kurulduğu tarihten itibaren siyasî, dinî, ekonomik ve kültürel canlılığını sürdürmüştür. Selçuklu Başkenti İznik adlı tezimiz İznik'in Başkent Oluşuna Kadar Kutalmışoğulları'nın Durumu, Başkent Oluşundan I. Haçlı Seferine Kadar İznik, I. Haçlı Seferi ve Başkent İznik olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Tezde, Türkiye Selçuklu Devleti'nin 1080/81 yılında İznik'te kurulmasından I. Haçlı Seferi sırasında şehrin Bizans'a geçişine ve Şahinşah (Melikşah)'ın İznik'i geri alma girişimine kadar olan siyasî dönemi çalıştık. Tezimizde, devletin kurucuları olan Kutalmışoğulları'nın Anadolu'ya geliş süreci, Süleymanşah'ın başkentin kuruluşu aşamasında Bizans'a karşı izlediği politikalar, başkent kurulduktan sonra Bizans İmparatorluğu ile yapılan mücadeleler, I. Kılıç Arslan'ın İznik'e geldikten sonraki faaliyetleri ve Haçlıların İznik'i kuşatması sonrasında başkentin İznik'ten Konya'ya taşınması gibi konular işlenerek hem Türkiye Selçuklu Devleti tarihinin hem de şehir tarihinin önemli bir dönemine ışık tutulmaya çalışılmıştır. Bu nedenle istifade edebildiğimiz ölçüde ana kaynaklardan ve şehrin tarihini ilgilendiren araştırma eserlerinden yararlanarak çalışmamızı ele aldık. ► As an strategic city in Anatolia, Izmir, since the foundation, has been sustained the political, religious, economic and cultural vividness in history.This study, under the name of the Capital City of Seljuk Iznik consists of three parts : first, the political condition of the Kutalmışoğlu until the foundation of Iznik as a capital city, second is since the establishment of capital city and political atmosphere until the I. Crusade and lastly the I. Crusade and capital city, Iznik.This study tries to investigate the political condition in Anatolia during the period of the foundation of the Anatolian Seljukid State in 1080/81 in Iznik, the capture of the capital city, Iznik by the Crusade Army, and the recapture of the capital city by Sahinshah.In this thesis the period of arrival of Kutalmışoğlu to Anatolia, the policies of Suleiman Shah during the foundation of capital city, the struggles between the Byzantine Empire and the Seljuks after the establishment of the capital city, the efforts of Kilij Arslan after the arrival of him to Anatolia and the of the capital city from Iznik to Konya as a result of the siege of the Crusade Army are the main and important topics of this thesis.In this sense, as a result of the assessment of these matters are not only important in terms of the history of Anatolian Seljuk State but also the history of the city of Iznik.Therefore, this study tries to use the primary sources and the secondary sources which are about the history of city.