İsmail Hami Danişmend'in Milliyet Gazetesi yazıları, 1950-1952 - Duran, Mehmet Önder.
v, 147 y.
Keywords: ► Bu çalışmada Türk siyasi hayatında önemli bir yeri olan İsmail Hami Danişmend'in 1950-1952 yılları arasında yoğunlaşan siyasi, dernek faaliyetleri ve Milliyet Gazetesi yazıları incelenmiştir. İsmail Hami, 1899 yılında Merzifon'da doğmuştur. Mülkiye'de eğitim alan Danişmend, basın hayatına 1910 yılında adım atmıştır. Danişmend, yaşamının son anına kadar, basınla iç içe olmuştur. Gazete ve dergi sahipliği de yapan İsmail Hami en uzun süreli yazılar yazdığı gazete Milliyet'tir. Çalışmada kaynak olarak Başbakanlık ve Osmanlı Arşivi, Fetih Cemiyeti Arşivi kullanılmıştır. Çalışma üç bölümden meydana gelmiştir. Birinci Bölüm'de; İsmail Hami Danişmend'in ailesi ve eğitimi, Mütareke dönemi faaliyetleri, Fetih Cemiyeti çalışmaları, Müstakiller Birliği Partisi çalışmalarına yer verilmiştir. İkinci Bölüm'de; Milliyet Gazetesi yazıları siyasi partilere bakış, siyasi partilere bakış, iç ve dış politikaya bakış başlıkları altında değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölüm'de; Milliyet Gazetesi yazıları sosyo- kültürel kategorilere ayrılarak incelenmiştir. ► İn this study, who is having a important role in Turkish politics, when is condensed 1950-1952 years analysed politic, association and Milliyet Newspaper ideas. İsmail Hami Danişmend was born in Merzifon 1899. He was edducated in Mülkiye, entered press in 1910. Danişmend, one within the other press until end of his life. He has owner newspaper and journal which long time has writed in Milliyet Newspaper in 1950-1952. As a source in this study has used Prime Minister Ottoman Archive and Fetih Association. This study consist of three sections. İn the first sections; İsmail Hami Danişmend life and education, working of Conquer Association, Müstakiller Birliği Party. İn the second sections; Milliyet Newspaper ideas has analysed politic party views, internal and foreign policy. İn the three sections; Milliyet Newspaper ideas has categorized in socio- cultural sequence.