Nation and nationalism according to islamists during second constitutional period, a case study - Gündoğdu, Şenol.
x, 174 y.
Keywords: ► Bu çalışma II. Meşrutiyet Dönemi’nin (1908-1918) en önemli İslamcı dergisi olan Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad dergisini inceleyerek İslamcılığın millet ve milliyetçilik anlayışını ele almaktadır. İslamcılık, İslam dünyası ve Osmanlı Devleti’nin ‘geri kalmışlığından’ dolayı kendilerini tehdit eden Batı’ya karşı bir ideoloji olarak ortaya çıkmıştır. Gerçek İslam’ı, İslam’ın asıl kaynaklarına ve Asr-ı Saadet’e dönüp bakarak kurmayı hedefleyen bir ideolojidir. Bu süreç İslam dünyası tekrardan canlandıracak ve Müslümanlar’ı Batı tehdidine karşı birleştirecektir. II. Meşrutiyet Dönemi’nde İslamcı bir dergi olan Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad, gerçek İslam’ı esas alarak İslam’ın ve Osmanlı Devleti’nin yeniden canlanmasına dayanan bir modern İslam düşüncesine sahiptir. Fakat, İslamcılara göre etnik ve seküler milliyetçilikler Müslümanlar’ın birliğini mahvetmektedir. Bu çalışma Osmanlı Devleti’nin hayatta kalması ve İslam birliği (Pan-İslam) uğruna Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad dergisinin ayrılıkçı milliyetçilik(ler)in, özellikle Müslüman milliyetçilik(ler)inin, karşısında durduğunu tartışmaktadır. İslamcılık hakkındaki genel tartışmaları Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihsel bağlamında verdikten, Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad dergisinin tarihini inceledikten, millet, milliyetçilik ve onların İslam ve Osmanlı Devleti olan ilişkisini tartıştıktan sonra; bu çalışma Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşadden konu ile alakalı seçilmiş metinlerin İslamcıların millet ve milliyetçilik anlayışlarını nasıl resmettiğini ve İslamcıların İslami millet anlayışını nasıl tanımladıklarını irdeleyecektir. Çalışma Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad dergisinin ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu’nu, daha sonra İslami dünyayı yeniden canlandırarak kurtarmayı hedefleyen İslami millet anlayışını tartışacaktır. ► This study examines Islamist understanding of nation and nationalism during the Second Constitutional Period (1908-1918) by examining the most important Islamist journal of that era; Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad. Islamism emerged as a reactionary ideology against Western threats toward the 'backward' Islamic world and the Ottoman Empire. This ideology sought to establish genuine Islam by looking back into original sources and the Golden Age (Asr-ı Saadet). This process aimed to revitalize the Islamic world and unite Muslims against the Western threats. As an Islamist journal in the Second Constitutional Period, Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad presented an Islamic modernist understanding dependent upon the revival of Islam and the Ottoman Empire with reference to real Islam against the Western threats. However, according to Islamists ethnic and secular nationalisms corrupted the unity of Muslims. This study argues that the journal, Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad, was against separatist nationalism(s), especially Muslim nationalism(s) for the sake of the Ottoman Empire's survival and Islamic unity (Pan-Islam). This study begins by presenting a general discussion of Islamism in the historical context of the Ottoman Empire, examining the history of the Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad journal, and its emphasis on nation, nationalism and their relation with Islam and the Ottoman Empire. This study assess how selected texts from the Sırat-ı Müstakim-Sebilurreşad represent Islamist understandings of the nation and nationalism and how Islamists identified the Islamic nation concept. In summation this study argues that Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad had an Islamist national understanding which aimed to save first the Ottoman Empire, then the Islamic world through the revival of Islam.