Cigalazade Yusuf Sinan Pasha - Biçer, Merve.
xi, 111 y.
Keywords: ► Bu tez, 16. yüzyıl Osmanlı sarayında bulunan ve önemli bir devşirme olan Cigalazade Yusuf Sinan Paşa olarak bilinen Genovalı Scipione Cicala'nın hayatına odaklanmaktadır. İstanbulda ikamet eden dönemin Venedik bailosları ve büyük elçilerinin yazdığı raporları temel alan bu çalışma, bu bürokratlarının Cicalayı ile Osmanlı sarayı ve Akdeniz içindeki değişimler çerçevesinde kurduğu kişisel, politik ve ekonomik ilişkilerini nasıl gözlemlediklerini göstererek, bir Cicala portresini çizmeyi amaçlar. Devletin doğusunda ve batısında aldığı önemli görevler, patronaj ilişkileri, hanedan evlilikleri ve öz ailesi ile kurduğu ilişkiler göz önünde bulundurularak, bir "Osmanlı" diplomatının hem doğduğu topraklarda hem de Osmanlı Devleti içinde nasıl algılandığını göstermek amaçlanmaktır. ► This thesis focuses on the life of Scipione Cicala, also known as Cigalazade Yusuf Sinan Pasha, who was a significant Genoese convert inside the 16th century Ottoman court. Based on the reports of the Venetian bailos and ambassadors in Constantinople, the study aims to draw a portrait of Cicala to indicate how these bureaucrats envisaged Cicala and his personal, political and economic relationships in line with the changes inside the Ottoman court and the Mediterranean Sea. Through his prestigious duties in both Eastern and Western parts of the Sultanate, his patronage networks, imperial marriages and his relations with hereditary family, this thesis aims to explain how an "Ottoman" diplomat was perceived both in his hometown (Italian peninsula) and in the Ottoman Empire.