Sîretü'n-nebî - 880-01 Muhammed Efendi, 15. yy. (İstanbul)
2 cilt (1. c. 861 sayfa ; 2. c. [1] sayfa, sayfa 865-1679)
Keywords: “Hayatı hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmayan Muhammed Efendi, Sîretü’n-Nebî’den öğrenildiği kadarıyla usûl ve fürû ilimlerine hâkim, Arapçayı bu dilden çeviri yapabilecek kadar iyi bilen âlim bir şahsiyettir. Sîretü’n-Nebî’nin tamamı manzum olup siyer türünün bütün özelliklerini taşıyan ilk siyer olarak edebiyat tarihimize geçmiştir. Dr. Bayram Özfırat tarafından otuzdan fazla yazma nüshası elden geçirilerek hazırlanan tenkidli neşriyle iki cilt halinde yayıma hazırlanan Sîretü’n-Nebî, 15.000’i aşkın beyit sayısıyla Türk İslâm edebiyatının en hacimli manzum siyerlerinden biri kabul edilmektedir“ -- Yayıncı.