Hâkim Efendi tarihi - 880-01 Hâkim Mehmed Efendi, ?-1770. (İstanbul)
2 cilt (1. c. clviii, 825 sayfa ; 2. c. [16] sayfa, sayfa [847]-1384)
Keywords: “Arapça, Farsça bilen, edebî ve dinî mahiyette mensur ve manzum birçok telif ve tercüme eseri, şerh ve nazîreleri bulunan Seyyid Mehmed Hâkim Efendi’nin en önemli eseri Târîh’idir. Vak‘anüvis sıfatıyla yazdığı ve Süleyman İzzî Efendi’nin bıraktığı tarihten itibaren 1166-1180 (1752-1766) yılları olaylarını ihtiva eden eser iki cilt olup başlıca konularını tayin, tevcih, teşrifat, Hicaz’a surre gönderilmesi, donanmanın Akdeniz’e çıkışı, mevâcib dağıtılması, hırka-i şerif ziyareti, bayram merasimleri, İstanbul yangınları, vefeyât, cami, çeşme ve kütüphane inşası gibi İstanbul ve saray hadiseleri, nâdiren de taşra olayları teşkil eder. Müellifin naklî tarihçilik geleneğine bağlı olduğu, hadiseleri bu anlayış içerisinde ele aldığı görülmektedir. Dr. Tahir Güngör tarafından hazırlanan tenkidli neşrine eşlik eden ayrıntılı fihristiyle birlikte Hâkim Efendi Tarihi iki cilt halinde yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.