Silkü'l-le'âl-i Âl-i Osmân - 880-01 Ahmed Hasîb Efendi, ?-1752/53. (İstanbul)
2 cilt (1. c. 724 sayfa ; 2. c. [17] sayfa, sayfa [747]-1699)
Keywords: “Osmanlı kronikleri, Osmanlı tarih yazımının temel kaynakları arasında yer almaktadır. Çoğunluğu düz yazı olmakla birlikte bunların az bir kısmı da şiir şeklinde kaleme alınmıştır. XVIII. yüzyıl âlim ve şairlerinden Ahmed Hasîb Efendi (ö. 1752-1753), yaklaşık 20 bin beyitten oluşan Silkü’l-Le’âl-i Âl-i Osmân adlı eseriyle hem edebiyat hem de tarih sahaları için devasa bir külliyât geride bırakmıştır. Eserin adından da anlaşılacağı üzere yazar, Osmanlı sultanlarını ipliğe dizilmiş birer inci tanesine benzetmiş ve ilk yedi padişahı nazmen ele almıştır. Bu eserde Osman Gazi’den Fatih Sultan Mehmed’in ölümüne kadar, yani 1299-1481 yılları arasında yaşanan siyasî hadiselerin yanında her devrin vezirleri, âlimleri, mutasavvıfları, şairleri ve hekimleri tanıtılmıştır. Dr. Göker İnan tarafından inceleme ve tenkitli metinle yayına hazırlanan Silkü’l-Le’âl-i Âl-i Osmân için Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Halet Efendi 596 ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Türkçe Yazmalar 104 ile 1795 numaralı nüshalar esas alınmıştır“ -- Yayıncı.