el-Makâsıd - 880-01 Teftâzânî, 1322-1390. (İstanbul)
808 sayfa
Keywords: “14. yüzyıl âlimi Teftâzânî’nin kaleme almış olduğu el-Makâsıd, İslâm düşünce geleneği boyunca medreselerde kelâm alanında en çok okutulmuş kitaplar arasındadır. Eser, özellikle yine müellifin kaleme aldığı şerhiyle birlikte çokça istinsah edilmiş, yüzlerce âlim tarafından hâşiye çalışmalarına konu edilmiştir. Bir mukaddime ve altı ana bölümden meydana gelen eserde sırasıyla temel bilgi konuları; kavram, yargı ve önerme; varlık, mâhiyet ve yokluk; çokluk, hudûs ve kıdem; arazlar ve cevherler; kategoriler; ay altı ve ay üstü âlem; irade, ecel, rızık, hüsün-kubuh, hidâyet ve dalâlet ile âhiret konuları ele alınmıştır. Eserde, İslâm inanç esaslarının yanı sıra dönemin fizik ve metafizik konuları da incelenmiştir. Dr. İrfan Eyibil tarafından tercüme edilen el-Makâsıd metni Yazma Eser Uzmanı Ahmet Kaylı’nın muteber nüshalar üzerinden hazırladığı tahkikli Arapça metniyle karşılıklı hâle getirilerek inceleme, fihrist ve ilâve açıklamalar eşliğinde okuyucuların istifadesine sunulmuştur“ -- Yayıncı.