Makâlâtü’l-İslâmiyyîn - 880-01 Eş‘arî, Ebü’l-Hasan, 873/74-935/36. (İstanbul)
852 sayfa
Keywords: “Sünnî kelâm okulunun önemli kurucularından biri olarak kabul edilen Ebü’l-Hasan el-Eş‘arî (ö. 324/935-36) Makâlâtü’l-İslâmiyyîn isimli bu meşhur eserinde Müslümanlar arasında itikatla ilgili olarak ortaya çıkan farklı görüş ve mezhepleri ortaya koymaktadır. Eserin iki bölümden oluştuğunu söylemek mümkündür. Birinci bölümde Eş‘arî öncelikle Hz. Muhammed’in vefatının ardından hilâfet konusunda ortaya çıkan tartışmaları aktarır. Daha sonra Hâricîlerden Mu‘tezile’ye, Şia’dan Ehl-i Hadis’e Müslümanların bölündükleri fırkaları anlatır. Eş‘arî, ikinci bölümde ise kelâm meselelerini ele alır. Bu bölümde de cisim, cevher, araz, âlemin yaratılmış oluşu gibi konulardan Allah’ın sıfatları konularına kadar, bu meseleler hakkında Müslümanlar arasında ortaya çıkan farklı görüşleri nakleder. Bu yönüyle ilk dönem İslâm mezhepler tarihinin temel kaynaklarından biri olan eser, vazgeçilmez bir başvuru kitabıdır. Eser Prof. Dr. Ömer Aydın ve Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç tarafından tercüme edilerek Arapça aslıyla birlikte yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.