İslâm mezhepleri ve kelâmı - 880-01 Ya'kûb b. Abdüllatif, 16. yy. (İstanbul)
464 sayfa
Keywords: “Üçüncü Murad devri âlimlerinden Ya‘kûb b. Abdüllatîf’in günümüze ulaşan az sayıdaki eserlerinden biri olan İslâm Mezhepleri ve Kelâmı, beşeriyetin sınıflandırılması ve ictihad konusuyla başlamaktadır. Devamında İslâm ve diğer dinlerin mezhepleri ve görüşleri incelenmiştir. Bu bölümde sadece İslâmiyet dışındaki semâvî dinlere değinilmemiş, ehl-i kitaptan olmayan din ve mezhepler de söz konusu edilmiştir. Ardından kelâm ilminin temel konuları ele alınmıştır. Eserin asıl ve geniş kısmını ilâhiyat bahisleri oluşturur. Konular incelenirken ilmî süreklilik takip edilmiş, meseleler sadece kelâmî bir bakış açısıyla değil felsefî tazammunlarıyla ele alınmış ve irdelenmiştir. Eser, Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut, Prof. Dr. Nurettin Gemici ve Dr. Ramazan Tarik tarafından, İBB Atatürk Kitaplığı’nda (K. 854) bulunan nüsha esas alınarak yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.