Beşâret-nâme ; Genc-nâme - Refîî, ?-1409’dan sonra. (İstanbul)
325 sayfa
Keywords: “Fazlullâh Esterâbâdî’nin (ö. 1394) kurduğu ve geliştirdiği Hurûfîlik Anadolu’ya Nesîmî aracılığıyla gelmiş ve bu coğrafyada da yaygınlık kazanarak edebî eserlere konu olmuştur. Esterâbâdî, ortaya koyduğu bu anlayışı eserlerinde anlatmış ve yayılmasını sağlamıştır. Esterâbâdî’nin; hurûfîlik anlayışını anlattığı eserlerinden biri olan Arş-nâme mesnevîsi, 15. yüzyıl şairlerinden Âmiloğlu tarafından Osmanlı Türkçesine çevrilmiştir. Hurûfîliğin en belirgin yönlerinden biri olan harflerden hareketle yapılan hesaplar konusunu nihâî noktasına ulaştıran Muhîtî Dede’nin Kısmet-nâme isimli eseri ise çok sayıda Hurûfî hesaplarından örnekler ihtiva etmektedir. Hurûfî Şiirler III adlı eserde ise Refî‘î’nin Fazlullâh’ın eserlerinden mülhem bir tercüme olan Beşâret-nâme’si ve Genc-nâme’si, Penâhî’nin bilinen tek eseri olan Şehriyâr-nâme’si ve Hurûfîliğin Balkanlarda yayılmasında etkili olmuş, Gül Baba ismiyle de bilinen Misâlî’nin Feyz-nâme’si yer almaktadır. Hurûfî Şiirler I-III, Hurûfîlik çalışmalarının önemli isimlerinden Prof. Dr. Fatih Usluer tarafından yazma nüshaları dikkate alınarak neşre hazırlanmıştır“ --