İskendernâme - 880-01 Ahmedî, 1334/35?-1412/13. (İstanbul)
1042 sayfa
Keywords: “İskendernâme, Ahmedî’ye şöhretini kazandıran en önemli eseri olmanın yanı sıra, Türk edebiyatında İskender’in hayatının ele alındığı ilk hikâye olması bakımından da önemlidir. Mesnevî nazım şekliyle kaleme alınmış olan bu eserde, hayatı, seferleri, hükümranlığı hakkında birçok efsanenin dile getirildiği İskender’in hayatı dışında felsefe, siyaset, ahlâk, astronomi, tıp, İran ve Osmanlı tarihi gibi pek çok konuya yer verilmiştir. İçerdiği bu zengin malzeme sebebiyle İskendernâme sadece didaktik tarzda yazılmış bir mesnevî değil, aynı zamanda tarihî ve sosyal bilgileri de bünyesinde barındıran ansiklopedik bir eser hüviyetindedir. Efsaneleşen yaşamı kendinden sonraki krallar ve sultanlar için ilham kaynağı olan İskender’in hayatını konu edinen eserler arasında önemli bir yere sahip olan İskendernâme’nin Anadolu, İstanbul, Şiraz hatta Mısır Memlük sahasına kadar uzanan bir coğrafyada çok sayıda nüshasının istinsah edilmesi gördüğü rağbetin bir sonucudur. İskendernâme Türk ve dünya kütüphanelerinde bulunan kırktan fazla yazmasının incelenmesi ve sağlam nüshalar üzerinden tenkitli metninin hazırlanması suretiyle Dr. Yaşar Akdoğan ve Yazma Eser Uzmanı Nalan Kutsal tarafından yayımlanmıştır“ -- Yayıncı.