Bülûğu aksa'l-merâm - 880-01 Tarnabâtî, Muhammed b. Mes'ûd, ? -1799. (İstanbul)
352 sayfa
Keywords: “18. yüzyılda yaşayan Muhammed b. Mes‘ûd et-Tarnabâtî (ö. 1214/1799), köken itibariyle Endülüslü olmakla birlikte Fas’ta doğup büyümüştür. Müellifin vefatına yakın tamamladığı Bülûğu Aksa’l-Merâm fî Şerefi’l-İlmi ve mâ Yete‘allaku bihi mine’l-Ahkâm isimli eseri, ilmin fazileti, âlimlerin üstünlüğü, ilim tahsilinin amacı ile âlimin ve ilim tâlibinin sahip olması gereken ahlâkî özellikleri ihtiva etmektedir. Tarnabâtî eseri hazırlarken Kur’an-ı Kerîm ve hadislerden istifade etmiş ayrıca tefsirler, hadis şerhleri, fıkıh, tasavvuf ve ahlâk kitaplarını da incelemiştir. Müellif eğitim-öğretim ile ilgili yazılan metinlerden tamamına yakınını gözden geçirerek bu alanda yazılmış eserlerin içeriklerini büyük ölçüde eserine yansıtmış, çok sayıda şiirle de konuları zenginleştirerek okuyucuya düşüncelerini akıcı bir şekilde açıklamaya çalışmıştır. Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın tarafından tercüme edilen eser İlim ve Eğitim Ahlâkı adıyla yayına hazırlanarak okuyucuların istifadesine sunulmuştur“ -- Yayıncı.