Muʿîdü’n-niʿam - 880-01 Sübkî, Tâceddin, 1327-1370. (İstanbul)
310 sayfa
Keywords: “Memlükler dönemi Kahire-Şam bölgesinin önde gelen Şâfiî âlimlerinden olan Tâceddin es-Sübkîʼye (ö. 771/1370) ait Mu‘îdü’n-Ni‘am; hem bir nasihatnâme ve siyâsetnâme hem de en geniş anlamıyla makam mevki sahiplerinin ve çeşitli meslek erbabının, özellikle de ulemânın toplum içindeki durumuna ışık tutan önemli bir ilim ve kültür tarihi kaynağıdır. “Dinî veya dünyevî bir nimet kişinin elinden alınsa, o kişi bu nimeti geri döndürebilmek için izleyecek bir yola sahip midir?” sorusuna Sübkî’nin verdiği bir cevap olan Mu‘îdü’n-Ni‘am, çeşitli idari mevkilere sahip olanlara, belli makamlara gelmiş ulemâya ve çeşitli meslek erbabına hatasının kaynağını bulup tövbe etmesini, elindeki nimetlere şükretmesini ve son olarak Rabbine dua etmesini salık vermektedir. Bu çalışma Harun Yılmaz ve Muhammet Enes Midilli tarafından tercüme edilmiş, Muhammed Fethi en-Nâdî tarafından yapılan Arapça neşri, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Reisülküttâb 910 numarada kayıtlı bulunan yazma nüsha başta olmak üzere çeşitli yazma nüshalar ile mukabele edilerek yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.