Kitâbü'n-nefs - 880-01 İbn Bâcce, 1077?-1139. (İstanbul)
205 sayfa
Keywords: “İslam felsefesi geleneğinin tarihi seyri içerisinde Endülüs’ün özel bir yeri vardır. Kitâbü’n-Nefs, Endülüs’teki felsefe geleneğinin adeta kurucusu kabul edilen İbn Bâcce’nin kaleme aldığı bir eserdir. İbn Bâcce, Kitâbü’n-Nefs dâhil birçok eseri ile kendinden sonra yaşayan İslam ve Batı dünyası düşünürlerini etkilemiştir. İbn Tufeyl ve İbn Rüşd, İbn Bâcce’den etkilenen İslam filozoflarının başında gelir. Bu kitap İbn Bâcce’nin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Müellif eserini psikoloji konularına hasretmiştir. On fasla ayırdığı eserinde; nefs, beslenme gücü, duyu güçleri, görme, duyma, koklama, tatma, dokunma duyuları, ortak duyu, tahayyül gücü ve natık güç kavramlarını izah etmeye çalışmıştır. Psikolojiye diğer ilimler arasında özel bir önem veren İbn Bâcce eserinde Aristoteles sistemine yakın bir yaklaşım sergilemiş ve psikoloji anlayışını Aristoteles gibi fizik temeli üzerine inşa etmiştir. Müellif nefsin mahiyetini, yetilerini, beden ve dış dünya ile ilişkilerini Aristoteles’in üçlü ruh modeli çerçevesinde ele almıştır. Kitâbü'n-Nefs, Doç. Dr. Burhan Köroğlu tarafından tercüme edilerek inceleme yazısı ile beraber yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.