Riyâzu'l-kulûb - 880-01 Şükrullâh-ı Şirvânî, ?-1506? (İstanbul)
330 sayfa
Keywords: “15. yüzyıl Osmanlı âlimlerinden Şükrullâh-ı Şirvânî’nin Farsça kaleme aldığı Riyâzu’l-Kulûb isimli eser, müellifin de mukaddimede dikkat çektiği üzere insan ömrünün kendi devrinde çoğalan ilimlerin öğrenilmesine yetmeyeceğinden temelde bilinmesi gereken ilimler üzerine yazılmış ve Sultan II. Bayezid’e takdim edilmiştir. Şirvânî’nin yaşadığı devrin ilim ve kültür dünyasında geçerli olan ilmî anlayışı özetlemesi bakımından mühim olan bu ansiklopedik eser, tasavvuf, mantık, heyet, nücûm, hesâb, kıyâfet, muamma ilimleri ve şiir sanatı hakkında sekiz babdan oluşmaktadır. Dr. Serpil Koç Konuksever tarafından Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Ayasofya, 4024 ve İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, Farsça Yazmalar, 406 numarada kayıtlı nüshalar esas alınarak tahkiki yapılan eser, tercümesi ile karşılıklı olarak yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.