Kitâbü'l-mukâvemât - 880-01 Sühreverdî, Maktûl, 1154-1191. (İstanbul)
403 sayfa
Keywords: “Şeyhü’l-İşrak Şihâbüddîn es-Sühreverdî’nin geç dönem eserlerinden biri olan Kitabü’l-Mukâvemât, filozofun bir diğer çalışması Kitabü’t-Telvîhat’ı tamamlayıcı bir eserdir. Sühreverdî, veciz olmasından ötürü Kitabü’t-Telvîhat’ta yer veremediği konuları Kitabü’l-Mukâvemât’ta ele aldığını belirtir. Mantık, fizik ve metafizik şeklindeki klasik tasnife sadık olarak tertip ettiği eserde Sühreverdî, bu üç başlık altındaki meselelerde karşı çıktığı görüşleri dile getirir ve kendine özgü katkılarda bulunur. Özellikle Tanrı'nın varlığına dair bu kitaba mahsus bir argüman getirmesi dikkat çekicidir. Sühreverdî’nin özgün düşüncesini keşfetmek için yardımcı bir eser olan Kitâbü’l-Mukâvemât, Prof. Dr. Ahmet Kamil Cihan ve Doç. Dr. Salih Yalın tarafından tercüme edilmiş ve Arapça tahkikli metinle yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.