Harîta-i kapudânân-ı deryâ - 880-01 Mehmed İzzet, Râmizpaşazâde, ?-1853. (İstanbul)
224 sayfa
Keywords: “Osmanlı devrinde belli meslek gruplarına dair yazılan biyografi eserleri az olmakla birlikte kıymetlidir. Bunlardan kaptanıderyaların anlatıldığı Harîta-i Kapudânân-ı Deryâ söz konusu nadir eserler arasında sayılabilir. Kaptanıderya Abdullah Râmiz Paşa’nın (ö. 1813) oğlu Mehmed İzzet Bey (ö. 1853) tarafından kaleme alınan eser, Osmanlı Devleti’nde 1352-1853 yılları arasında kaptanıderyalık vazifesini üstlenmiş 137 kişinin muhtasar biyografisini içermektedir. Eserde ayrıca Mehmed İzzet Bey’in babası Abdullah Râmiz Paşa’ya ayrıntılı bir yer ayrılmıştır. Cemil Sağlam tarafından yayına hazırlanan eserin yazma nüshaları günümüze ulaşmadığından Harîta-i Kapudânân-ı Deryâ için Osmanlı son devrinde yapılan matbu nüsha esas alınmıştır“ -- Yayıncı.