Ensâbü’l-eşrâf - 880-01 Belâzürî, ?- 892/93. (İstanbul)
848 sayfa
Keywords: “Tarihçi, nesep bilgini, şair ve edip Ahmed b. Yahya el-Belâzürî el-Bağdâdî miladi 9. yüzyılda yaşamıştır. Fârisî olduğu düşünülen müellifin günümüze gelebilen iki eserinden biri olan Ensâbü’l-Eşrâf; Câhiliye devri, Hz. Peygamber’in hayat ve şahsiyeti, Hulefâ-yi Râşidîn ve Emevîler ile Abbâsîler’in ilk dönemi için önemli bir kaynaktır. Müellifin kendisi de Abbasî halifelerinden bazılarıyla mülâkî olmuş, onlarla iyi ilişkiler kurup yakın çevrelerinde bulunmuştur. İleri gelenler anlamındaki eşrâf kelimesini Belâzürî de yaşadığı dönemdeki manasıyla kullanmış, eserinde siyaset ve ilim sahalarında dikkate değer kimselere yer vermiştir. Kabile ilişkilerine ve bunların sosyal ve siyasi etkilerine dair mülahazaların da yer aldığı Ensâbü’l-Eşrâf, siyasi tarih için olduğu kadar İslam kültür ve medeniyet tarihi için de önemli bir kaynaktır. Ensâbü’l-Eşrâf’ın bilinen eksiksiz tek nüshası Süleymaniye Kütüphanesi, Reisülküttab bölümü, 597-598 numaralarda kayıtlı olan nüshadır. Elinizdeki eserde Reisülküttâb nüshasının yanı sıra Muhammed Hamidullah’ın neşrettiği siyer kısmı, Beyrut Alman Doğu Araştırmaları Enstitüsü neşri ile Süheyl Zekkâr ve Riyâd Ziriklî neşrinden yararlanılmıştır“ -- Yayıncı.