ed-Devhatü'l-irfâniyye fî ravzati ulemâ'i'l-Osmâniyye - 880-01 Habîbî, Ahmed b. Dervîş, ?-1564'ten sonra. (İstanbul)
664 sayfa
Keywords: “XVI. asır ulemasından Habîbî Ahmed Efendi Osmanlı sahasında en çok okunan biyografi kaynaklarından biri olan eş-Şakâ’iku’n-Nu‘mâniyye’yi yazılışından altı yıl sonra 1564’te Arapça aslından Türkçeye tercüme etmiş ve eserine ed-Devhatü’l-irfâniyye fî-Ravzati Ulemâ’i’l-Osmâniyye adını vermiştir. Söz konusu çeviri eş-Şakâ’iku’n-Nu‘mâniyye’nin bilinen ilk tam tercümesidir. Mütercim Şakâ’ik’teki biyografik bilgilerin aslına sadık kalmakla birlikte çevirisinde serbest bir tercüme yöntemini tercih etmiştir. Habîbî Ahmed Efendi bu çeviriye asıl eserde bulunmayan sekiz şahsın daha biyografisini ilave etmiştir. Prof. Dr. Derya Örs editörlüğünde Doç. Dr. Ramazan Ekinci’nin yayına hazırladığı ed-Devhatü’l-İrfâniyye’nin neşrinde günümüze ulaşan tek nüsha Mısır Milli Kütüphanesi, TY 148 numaradaki yazma esas alınmıştır“ -- Yayıncı.