Târîh-i Göynüklü - 880-01 Ahmed b. Mahmud, Göynüklü, ?-1759. (İstanbul)
584 sayfa
Keywords: “Osmanlı sahasında yazılmış tarih eserleri imparatorluk zamanında yaşanan olaylara ışık tutan en mühim kaynaklar arasında yer alır. Yazarın/tarihçinin yaşadığı dönemdeki olayları kendi gözlemleri ile anlatması ise son derece önemlidir. Göynüklü Ahmed b. Mahmûd tarafından yazılan ve 1711-1759 (h. 1123-1172) tarihleri arasındaki hadisele¬ri konu alan Târîh-i Göynüklü de bu mühim eserlerden biridir. Göynüklü 1711’deki Prut Seferi’ne bizzat katılmış, ordunun menzilleri ile savaşta yaşananları ve sonrasını eserin- Göynüklü’de 1716-1718 yılları arasındaki Avusturya Seferi’ne dair de birinci ağızdan mâlûmat verilmektedir. Ayrıca eserde Os¬manlı-İran münasebetlerine dair bilgiler, bazı mektup sûretleri ve padişah kızlarının düğünlerine dair kayıtlar da mevcuttur. Bilinen tek nüshası Berlin Devlet Kütüp¬hanesi’nde bulunan Târîh-i Göynüklü, Prof. Dr. Songül Çolak ve Metin Aydar tarafından günümüz harflerine aktarılarak yayına hazırlanmıştır“ -- Yayıncı.