İzzî tarihi - 880-01 İzzî Süleyman Efendi, ?-1755. (İstanbul)
1282 sayfa
Keywords: “Vak‘anüvis Süleyman İzzî Efendi’nin en önemli eseri Târîh’idir. 1157 Muharreminden (Şubat 1744) itibaren telifine başladığı bu eserini 1165 (1752) yılı sonları hadiseleriyle bitirmiştir. Görev dönemine ait dokuz yıllık tarihî olayları kaydeden İzzî, resmî tarihçilik geleneğini sürdürdüğü eserinin önsözünde, sadece İstanbul’da değil bütün Osmanlı ülkesinde meydana gelen hadiseleri elinden geldiği kadar yazmaya çalıştığını ifade ederek tarihçilik anlayışını, “kıssadan hisse” düsturu çerçevesinde gelecek nesillere ve devlet adamlarına ders almak üzere yâdigâr bırakmak, onları olaylardan haberdar etmek şeklinde özetlemiştir. İnşâ sanatındaki yeteneğini yer yer eserinde göstermekle birlikte olayların nakli sırasında döneminin ağır ve secili üslûbuna nisbetle daha anlaşılır ve açık bir ifade tarzını tercih ettiği görülmektedir. Eserin tenkidli neşri, yazma nüshaları dikkate alınarak Prof. Dr. Ziya Yılmazer tarafından gerçekleştirilmiş ve ayrıntılı fihristi ve 1200 sayfayı aşkın hacmiyle İzzî Tarihi okuyucuların istifadesine sunulmuştur“ -- Yayıncı.