Sahîh-i Buhârî - 880-01 Buhârî, Muhammed b. İsmâil, 810-870. (İstanbul : İstanbul)
2 cilt
Keywords: “İmâm Buhârî’nin Sahîh-i Buhârî adıyla şöhret bulan el-Câmi‘u’s-Sahîh isimli hadis kitabının dünya kütüphanelerinde tespit edilebilen eksiksiz en eski tarihli yazma nüshasının tıpkıbasımı yapıldı. Yazma Eserler Kurumu ve İSAM işbirliği ile ilk cildi tıpkıbasım diğer cildi inceleme yazıları ve fihristten oluşan tanıtım kitabı olmak üzere iki cilt halinde yayımlanan Sahîh-i Buhârî tıpkıbasımı günümüzde Süleymaniye Kütüphanesi, Murad Molla, nr. 577’de kayıtlı bulunan yazma nüsha esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Sahîh-i Buhârî’nin Ebû Zer rivayetinin Bâcî - Sadefî tarikiyle günümüze ulaşan ve 550/1155 yılında Mağrip hattı kullanılarak istinsah edildikten sonra muteber nüshalarla mukâbele edildiği vurgulanan nüshanın üzerinde Endülüslü âlim Ebû Abdullah Muhammed b. Yusuf İbn Saâde’nin (ö. 565/1132) yazısı bulunmaktadır. Endülüs Devleti’nin sona ermesi ile birlikte önce Kuzey Afrika ve Mısır’ı dolaşan nüsha Osmanlı âlimi Musannifek’in (ö. 875/1470) eliyle İstanbul’a ulaşmıştır. Musannifek tarafından Fatih Camii Külliyesi’ndeki Sahn-ı Semân Medreselerine vakfedilmiş olan Buhârî nüshası, bir süre kaybolduktan sonra 12./18. yüzyılda yine Fatih’te kurulan Murad Molla Kütüphanesi envanterine girmiştir. Yazma eser uzmanı Arafat Aydın ve Suriyeli araştırmacı Dr. Mücîr el-Hatîb tarafından hazırlanan Arapça ve Türkçe inceleme yazılarına eşlik eden ayrıntılı bâb fihristi okuyucunun istifadesini kolaylaştırmaktadır“ -- Yayıncı.