Muallim Sapancalı Hasan Hüsnü (Savaşçın), 1893-1958 - Topal, Nevzat, 1966- (İstanbul)
232 sayfa
Keywords: “Muallim Sapancalı Hüsnü Savaşçın 1893-1958 yılları arasında yaşamış eğitimci ve hukukçudur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu sırasında önemli vazifelerde bulunmuş bir Türk aydınıdır. Milli Mücadele yıllarında Adana cephesinde Sinan Paşa hizmetinde faaliyetlerde bulunmuştur. Ayrıca Adana Lisesi, Karaisalı Merkez mektebi muallimlikleri ile Belemedik Hastanesinde çalışmıştır. Adana’da sonra Karaman, Konya, Niğde ve Aksaray gibi şehirlerde öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulunmuştur. Görev yaptığı bu şehirlerin tarihi ve kültürel değerlerinin ortaya çıkarılması hususunda eser yazmıştır. Karaman’da çalıştığı süre içerisinde hazırladığı iki yazma eser Karaman şehir tarihi ile Karamanoğulları hakkında birçok hususa ışık tutmaktadır. 1937 yılında Kayseri Kültür Direktörü (Milli Eğitim Müdürü) olarak görev yapmış ve bu görevi sırasında Pazarören Köy Enstitüsü’nün kuruluş aşamasında İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte çalışmalara katılmıştır. 1938 yılında itibaren ise Hüsnü Bey kısa bir süre Kayseri’de görev yapmış; sonrasında, Ankara’nın değişik okullarında öğretmenlik görevinde bulunmuştur. Hüsnü Bey’in Ankara’da öğretmenlik mesleği ile beraber uzun süre de avukatlık mesleğini birlikte icra ettiği görülmektedir. 4 Nisan 1955 tarihinde öğretmenlik görevinden emekliye ayrılmıştır. Aynı yıl sağlık sorunları yaşayan Hüsnü Bey doktorların tavsiyesi ile İstanbul’a taşınmıştır. İstanbul Küçükyalı’ya yerleşen Hasan Hüsnü Savaşçın, 5 Nisan 1958 Cumartesi günü geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir“ -- Yayıncı.