Selçuklu'dan Osmanlı'ya bir miras - Şen, Korkmaz. (İstanbul : [Elazığ])
x, 234 sayfa
Keywords: “Elazığ İli, Baskil İlçesi, Şeyh Hasan Köyü’nde bulunan iki mezarlıktaki tarihi mezar taşları Baskil ilçesinin günümüze ulaşan en önemli tarihi mezarlıkları olduğu söylenebilir. Bu sayıda ve bu nitelikte başka tarihi mezarlık veya mezar taşları tespit edilememiştir. Bu durum konunun önemini daha da arttırmaktadır. Türk-İslam eserleri içerisinde değerlendirdiğimiz Baskil Şeyh Hasan Köyü tarihi mezar taşları bu anlamda önem arz etmektedir. Eldeki arşiv belgelerinden Şeyh Hasan Köyü 1200’lü yılların başında Horasan erenleri tarafından yurt edinmiştir. Tarihi vesika niteliğindeki mezar taşları da bu durumu teyit etmektedir. Selçuklu dönemi mezar taşlarının özelliklerini de barındıran mezar-mezar taşlarının yanında Osmanlı son dönemine kadar tarihlenen toplam 134 adet mezar taşı incelenmiştir. Selçuklu-Beylikler ve Osmanlı dönemi mezar taşlarının genel özelliklerini barındırmalarının yanında nevi şahsına münhasır sayılabilecek mezar-mezar taşları da günümüze ulaşmıştır. Özellikle yüksek ve alçak çerçeveli mezar taşları ile saç motifli insan başlı mezar-mezar taşlarının, tipoloji ve süsleme programıyla oldukça ayrıcalıklı bir yere sahip oldukları ifade edilebilir“ -- Yayıncı.