Tarih öncesinden günümüze engellilik (İstanbul)
223 sayfa
Keywords: “Engellilik, konusu insan olan her bilim alanının üzerinde çalıştığı bir konu. İnsanlık kadar eski; kültürel, toplumsal, siyasal ve ekonomik bağlamda yeni bir mesele. Eski çünkü, pek çok antropolojik, arkeolojik kanıtlardan anlıyoruz ki insanoğlu var olduğu andan itibaren engelli bireyler, bulundukları toplulukların bir parçası. Yeni bir mesele çünkü, kültürler, toplumlar birbirlerinden farklı biçimlerde engelli bireylere ve engellilik olgusuna yaklaşmışlar, aynı kültürler, toplumlar zaman içerisinde yaklaşımlarını değiştirmişler. Bu değişimin akla en makul gelecek şekilde kötüden iyiye ya da geriden ileriye bir eğiliminin olmadığını da eklemek gerekir. Tarihsel anlamda baktığımızda, insanlık olarak engellilik konusu ile ilgili bugün geldiğimiz noktada geçmişten çok daha iyi durumda olduğumuz maalesef söylenemez. Temelde bir konum belirleyebilmek için, iyi ya da kötü olarak bir sınıflandırma yapmaktan ziyade, içinde bulunduğumuz bağlam çerçevesinde nerede olduğumuzu anlayabilmek için geçmiş ve günümüz ile bir karşılaştırma yapmak işimizi kolaylaştıracaktır“ -- Yayıncı.