Sınır kurguları - Kashani-Sabet, Firoozeh, 1967- (İstanbul)
xvi, 326 sayfa
Keywords: “Profesör Firoozeh Kashani-Sabet, bu çalışmasında 19. ve 20. yüzyıllara odaklanarak İran sınırlarının oluşum sürecini ayrıntılı bir şekilde ele alıyor. Osmanlı İmparatorluğu, Azerbaycan gibi sınır komşuları ile İngiltere, Fransa gibi “büyük” oyuncuların etkisini incelikle ele alan yazar, kapsamlı bir arşiv çalışması gerçekleştiriyor. Coğrafyanın siyaset ile ilişkisine odaklanan Kashani-Sabet, toprağın vatana dönüşümü ve yeni bir disiplin olarak kartografya çalışmalarına verilen önem üzerine özgün katkılar sunuyor. Milliyetçilik ve toplumsal cinsiyet ilişkisinin yanı sıra sembol ve isim tercihlerinin siyasal karşılıklarını da inceleyen yazar, çağdaş İran toplumunu anlamaya yarayacak ipuçlarının peşinden gidiyor. “Yekpare millet fikrine karşı çıkmak için” İran milliyetçiliğinin aykırı seslerinin de izlerinin sürüldüğü çalışma, kimliklerin bilinçli bir ulus oluşturma programı ile nasıl oluşturulduğunu, nasıl dönüştüğünü ve ne şekilde yaygınlaştırıldığını anlama çabasıyla öne çıkıyor“ -- Yayıncı.