Tanzimat’tan 21. yüzyıla Türkiye ekonomisi - Kazgan, Gülten, 1927- (İstanbul)
xxi, 470 sayfa
Keywords: “Küreselleşme olgusu, günümüzde tüm ekonomik ve sosyal ilişkilere damgasını vurdu. Küreselleşmenin Türkiye açısından geçirdiği aşamaları tarihsel olarak ele almak, yarattığı sonuçları doğru biçimde irdelemek günümüzü anlayabilmek için oldukça önemli. Prof. Gülten Kazgan, bu kitabında, küreselleşmenin Türkiye üzerindeki etkilerini tarihsel olarak, sosyal sonuçlarıyla birlikte irdeliyor. Yazar, Türkiye ekonomisinin “birinci” küreselleşme olarak tanımlanabilecek kavramla 1830’lu yıllarda karşılaştığını ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bağımlı ve yarı-sömürge durumuna gelişindeki temel etkenlerinin emperyalizmin yarattığı unsurlara bağlı olduğunu öne sürüyor. Cumhuriyet Türkiyesi’ni ise bu kalıntıların tasfiyesi ve II. Dünya Savaşı ile birlikte oluşan yeni “dünya dengeleri” bağlamında ele alıyor. Kazgan, “ikinci” küreselleşme aşamasını, II. Dünya Savaşı’ndan sonra tesis edilen sosyal devletin tasfiyesini sağlayan 24 Ocak Kararları ve piyasanın serbestleşmesiyle başlatıyor. Bu sürecin 1990’lı yıllarda hızlandığını vurgulayan Kazgan, Türkiye’nin içine çekildiği bağımlılık sürecini ve bu yıllarda patlak veren krizlerin ve Ekim 2008 krizinin sosyal, ekonomik ve siyasal sonuçlarını araştırıyor. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen ekonomik gelişmeleri ele alan Tanzimat’tan 21. Yüzyıla Türkiye Ekonomisi, temel bir başvuru kaynağı niteliğini taşımaktadır“ -- Yayıncı.