Nablus 1918 - Perrett, Bryan, 1934- (İstanbul)
96 sayfa
Keywords: “1. Dünya Savaşı’nın etkileri günümüzde en çok hissedilen cephesi muhtemelen, İngiliz ve Fransız güçleriyle Osmanlı ordularının kıyasıya hakimiyet savaşına girdikleri Ortadoğu’da açılmıştı. Ortadoğu cephesinin merkezi ise Mısır’daki Süveyş Kanalı ile Filistin’de yer almaktaydı. 1915 yılı başında Cemal Paşa’nın Süveyş Kanalı’na karşı giriştiği başarısız akınla başlayan muharebeler, inatçı Türk savunmasına karşı İngilizlerin ağır ağır ilerleyişiyle iki yıl sürüp gitti. 1917 ilkbaharında Mısır’daki Britanya kuvvetlerinin başına getirilen General Edmund Allenby, aynı yılın sonlarında Kudüs’ü ele geçirdiği başarılı bir harekâtın ardından, Osmanlıları barış istemeye zorlayacak büyük bir sefer planlamaya başladı. Bu planlarını Eylül 1918’de uygulamaya koyduğunda ise, isyancı Arap kuvvetlerinin desteklediği İngiliz Çöl Süvari Kolordusu, yarılan Türk hatlarından içeri akıp Osmanlı cephe gerisini birbirine katarak tam üç orduyu yok etti. Kudüs kapılarında başlayan İngiliz saldırısı Osmanlıların ateşkes istedikleri 31 Ekim günü sona erdiğinde, Britanya kuvvetleri Halep’e erişip Anadolu sınırlarına ulaşmışlardı. Alman panzerlerinin Batı Avrupa’yı çiğnemelerinden yirmi yıl önce sürati ve çapıyla dünyayı şaşkınlığa uğratan bu harekât, son büyük süvari muharebesi olması yanında, modern anlamda bir Yıldırım Harbi stratejisini fiiliyata döken belki de ilk örnekti. Kendisi de asker kökenli olan tecrübeli yazar Bryan Perrett, Nablus muharebesini titiz bir analize tabi tutuyor ve bu karmaşık harekâtın öyküsünü bol miktarda görsel ve harita ile destekli akıcı bir metin haline getiriyor“ -- Yayıncı.