Kataloc el-levehâti'l-fâize fi'l-müsâbakati'd-devliyyeti'l-hâdiyye aşera li fenni'l-hatti bi ismi'l Hattât Muhammed Şevkî, 1245-1304 H. / 1829-1887 M. = Catalogue of winners' plates in the Eleventh International Calligraphy Competition in the name of Mehmed Shawqi Efendi, 1245-1304 H. / 1829-1887 M. = Mehmed Şevkî Efendi, 1245-1304 H. / 1829-1887 adına Onbirinci Milletlerarası Hat Yarışması kazanan eserler kataloğu (İstanbul)
121, [5] sayfa
Keywords: “IRCICA’nın düzenlediği On Birinci Milletlerarası Hat Yarışması 2018’de ilan edilmiş, 2019’da neticelenmişti. Yarışmada ödül kazananlar IRCICA’nın merkezinde 20 Nisan 2019’da düzenlenen bir basın konferansında açıklanmıştı. Yarışmada ödül kazanan eserler ilk defa bu vesileyle ve daha sonra çeşitli ülkelerde sergilenmişti. Bu yarışmaya 38 ülkeden 613 hattat katılmış, 11 ülkeden 52 hattata ödüller verilmişti. Özü kazananların mensubu oldukları ülkeler Cezayir, Endonezya, Fas, Filistin, İran, Irak, Malezya, Mısır, Suriye, Türkiye ve Yemen idi. IRCICA, ilki 1986’da olmak üzere üç yılda bir defa düzenlenen bu yarışmaların her birini İslam hat sanatının önde gelen bir ustasının adına ithaf etmeyi gelenek edinmiştir. Buna göre On Birinci yarışmayı sülüs, nesih ve rik’a yazı stillerinde oluşturduğu kendi tarzı ile tanınan hat ustası Mehmed Şevki Efendi (1829-1887) adına düzenlemiştir. Mehmed Şevki Efendi Osmanlı Devleti’nin Harbiye Vekaleti’nde katip olarak çalıştı ve devlet dairelerinde hat dersleri verdi. Sülüs ve nesih dallarında hazırladığı ve derslerinde kullandığı meşkler IRCICA tarafından 1999’da yayınlanarak bu sanatı öğrenenlerin kullanımına sunuldu. IRCICA’nın yayınladığı bu katalogda yarışmada kapsanan yazı stili kategorilerinin her birinde birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülleri ve mansiyon alan eserlerin reprodüksiyonları ile hattatlar hakkındaki bilgiler yer almaktadır. Yarışmanın kategorileri şunlardı: Celi sülüs, Sülüs, Nesih, Muhakkak, Sülüs nesih, Celi talik, Talik, Celi divani, Divani, ve Kûfi“ -- Yayıncı.