Müsabakat irsikaf-î fi-fen el-hat, el-ʻamal el-faize 1986-2016 (İstanbul)
567, xxxix sayfa
Keywords: “IRCICA üç yılda bir düzenlediği uluslararası hat yarışmalarından 1986-2016 döneminde gerçekleşen ilk on yarışmanın ödüllü eserlerini bir albümde yayınladı. İlk defa yayınlanan bu koleksiyon her yarışmada binlerce çalışma arasından seçilen, çeşitli yazı stili dallarındaki en başarılı eserlerden oluşuyor. Lüks deri cilt kaplı ve arşiv kağıt üzerine basılı büyük boy albümde her dalda ilk üç ödülden birini almış olan, 140 sanatkâra ait toplam 235 hat eseri yer almaktadır. Her yarışmadan sonra ödüllü eserler tezhiplenmiştir. Bu yarışmalarda ödüllendirilmiş sanat çalışmalarının tümünü kayda geçirmek amacıyla, mansiyon ve teşvik ödülü almış yüzlerce eser albüme dahil edilmiştir. IRCICA’nın üç yılda bir defa yapılan uluslararası hat yarışması tüm dünyada klasik İslam hat sanatının canlandırılması ve tanıtılması, İslam kültür mirasının bu kendine has hazinesinin korunması ve daha da geliştirilmesi amacını taşımaktadır. Otuz yıl içinde yarışmalara katılanların sayısının ve kültürel çeşitliliğinin artması ve sunulan çalışmaların sanatsal kalite ortalamasının yükselmesi, yarışmanın bu sanata olan ilgiyi ve yaratıcılıkla bezenmiş mükemmeliyet çabasını teşvik etmekteki faydalı sonuçlarını ortaya koymuştur. Otuz yıllık bir süre içinde bu yarışma bir “IRCICA Hattatlar Nesli”nin oluşmasını sağlamış, hattatlar bu sanatı uygulayarak ve öğreterek onun başarısına katkıda bulunmuşlardır. IRCICA, yarışma programının bu yolla tüm dünyada binlerce hattatın profesyonel kariyerine olumlu katkılarda bulunmuş olmasından memnuniyet duymaktadır. IRCICA her yarışmanın sonuçlarını dünya çapında ilgili çevrelerde duyurmaktadır. Bu amaçla her yarışmanın katalogunu yayınlamakta ve değişik vesilelerle ödüllü levhaları sergilemektedir. IRCICA’nın bugüne kadar düzenlediği 200’e yakın sanat sergisinin yaklaşık yarısına bu yarışmalarda ödül kazanan eserler dahil edilmiştir. Sergiler çeşitli vesilelerle İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinde, aynı zamanda bu ülkelerin bir araya geldikleri konferanslar sırasında, IRCICA İslam Hat Sanatları Uluslararası Buluşmasında (İstanbul, 2014), uluslararası “Kadın Hattatlar” konferansında (İstanbul, 2010); “IRCICA Güneydoğu Asya Bölgesel Hat Yarışması sırasında (Singapur, 2018), Kanada’da bir gezici sergide (2018) ve UNESCO, Fransa’da 2015 İİT Günü’nde düzenlenmiştir. Bu faaliyetler yoluyla ödüllü eserler tüm dünyada sanatçılara ve sanatseverlere tanıtılmıştır. Yarışmalar dizisinde on birinci yarışma 2019’da tamamlanmıştır; on ikincisi 2021’de ilan edilip 2022’de sonuçlanacaktır. IRCICA’nın hat yarışmaları bu alandaki bir odak olarak dünya sanat çevrelerinde bilinmektedir. IRCICA’nın hat sanatıyla ilgili faaliyetlerinin yayınları ders kitabı ve kaynak kitap olarak kullanılmaktadır. Bu albüm dışındaki yayınları arasında İslam Kültür Mirasında Hat Sanatı başlıklı kitap 1990’larda Türkçe, İngilizce, Arapça, Japonca ve Malayca dillerinde yayınlanmıştır. Bu sanatın önce gelen ustalarınca hazırlanmış olan, sülüs, nesih ve rık’a yazı stilleri için alıştırma kitapları (Meşkler) ve çeşitli sergilerinin katalogları da IRCICA tarafından yayınlanmıştır. Bu albüm hüsn-i hat sanatında mükemmellik arayışına adanmış sürekli bir kurumsal gayretin semeresini temsil etmektedir. Belge değeri taşıyan bu sanat kitabı kütüphanelere zenginlik katacaktır“ -- Yayıncı.