Gök Türkler - Taşağıl, Ahmet, 1964- (İstanbul)
352 sayfa
Keywords: “Günümüz dünya tarihinde Türklerin tarihi söz konusu edildiğinde akla ilk gelen Gök Türk tarihidir. Çünkü Gök Türkler sadece bir devlet kurmakla kalmamış, Türk adını devlet adı olarak kullanıp, bu adın yaygınlaşmasını, milletin kimliğinin pekişmesini sağlamışlardır. Taşıdığı ad, siyasi ve sosyal tarihi, devlet sistemi ve unvanları, sonraki nesillere bıraktıkları hazine değerinde Türkçe yazıtlar, onları Türk tarihinde model devlet konumuna getirmiştir. Karahanlıların ve hatta Gaznelilerin Gök Türk bünyesinden çıktıklarını anlayabiliyoruz. Ama Oğuz Yabgu Devleti'nden başlayarak Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti ve Ön Asya'da kurulmuş sayısız devlet ve beylik doğrudan Gök Türklerin devamıdır. Kore'den Kırım'a kadar uzanan Avrasya'nın uçsuz bucaksız bozkırlarına hâkim olmaları, hemen bütün Türkleri bir devlet çatısı altında toplamaları, onlara ayrı bir özellik katar. Gök Türk tarihini duruma göre anahtar veya bir şablon gibi kullanarak bütün Türk dünyası tarihini anlayabiliriz. Bu kitapta Gök Türklerin genel Türk tarihi içinde aldıkları model, oynadıkları roller, tarih sahnesine efsanevi bir şekilde çıktıkları andan yıkılışlarına kadarki maceraları Çince kaynaklara da başvurularak anlatılmaktadır. Türklerin tarihinde özel bir yerleri bulunduğu bilinse de kaynakların karışıklığı ve ağırlığı yüzünden tarihlerini okumanın zorluğu söz konusudur. Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, kaynakların verdiği bilgiler çerçevesinde Gök Türklerin tarihini başlangıçtan yıkılışa kadar Türk tarihinde “model devlet“ şablonuna uygun bir şekilde anlatmaktadır.” --