1918 : Azerbaycanlılara karşı yapılan katliamlar - Rustamova-Tohidi, Solmaz. (Bakü)
162 sayfa
Keywords: “Bu kitap-albüm, 1. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra Güney Kafkasya'nın müslüman halkına ve onların mallarına karşı uygulanan zorbalık, katliam ve yağma olaylarının araştırılması için 1918 yılı Temmuz ayında Azerbaycan Halk Cumhuriyyeti Hükümeti tarafından kurulmuş olan Olağanüstü Tahkikat Komisyonu (OTK) belgeleri serisi içerisindedir. Kitaba 1918 yılının Mart ve Temmuz aylarında Bakü ve Şamahı şehirleri ile Şamahı, Cevad ve Göyçay'ın köylerinde Ermeni-Boşevik silahlı küvvetleri tarafından öldürülen on binlerle silahsız Azerbaycanlının, aynı zamanda tahrip edilen müslümanlara ait mimarlık abidelerin, camilerin, özel ve ticari binaların, okulların, hastanelerin, mahallelerin ve köylerin trajik sonlarını tesbit eden, OTK tarafından çekilen ve toplanan nadir fotoğraflar dahil edilmiştir. OTK'nın yaklaşık yüz fotoğrafı Azerbaycan heyeti ile Fransa'ya, Paris Barış Konferansı'na ve bir çok yabancı ülke başkanlarına sunuldu. Bu fotoğraflar Azerbaycan'da muhafaza edilemediği için 90 yılı aşkın bir süre kayıp kabul edilmişti. Bu fotoğraflardan 103 adedi, bu kitap-albümü tertip eden tarihçi Profesör Solmaz Rüstemova-Tohidi tarafından yabancı ülke arşivlerinde bulunmuş ve burada takdim edilmiştir. Yayında ayrıca, fotoğraflarla doğrudan ilgisi olan OTK belgeleri de yer almaktadır.” -- s. [6]