Eski Türk yazıtları - Aydın, Erhan. (İstanbul)
128 sayfa
Keywords: “Türklerin bilinen ilk yazılı belgeleri; yazıt taşları, kayalar ve gündelik hayatta da kullanılabilen kimi eşyalar üzerine oyma yazı sistemiyle yazılmış metinlerdir. I. Köktürk Kağanlığı döneminden başlayarak Türklerin bilinen ilk yazılı belgelerinin çeşitleri ve yazılış tarihleri konusunda farklı görüşler bulunsa da araştırmacılar, Türk runik harfleriyle yazılmış yazıtların ilk yazılı belgeler olduğu konusunda hemfikirdirler. Ancak eski Türk yazıtlarının önemli bir bölümünün tarihsiz oluşu, geçmişte olduğu gibi günümüzde de çeşitli görüşlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Türklerin 7. yüzyıldan itibaren Türk runik harf sistemiyle meydana getirdiği büyük yazıt külliyatının sayısı 500’ü aşmaktadır. Bu yazıtlardaki her sözcük, yalnızca dil bilgisi bakımından incelenmemiş; tarih, coğrafya, sosyoloji, felsefe gibi alanlarda uzman bilim insanları tarafından da değerlendirilmiştir. Bu konular üzerine önemli çalışmalara imza atan Erhan Aydın, Eski Türk Yazıtları adlı kitabında; Köktürk ve Uygur Kağanlıklarının tarihine, Türk runik alfabesinin kökenine, eski Türk yazıtları dönemine ve en önemli yazıtlardan metin çevirisi örneklerine yer veriyor“ --