Osmanlı İmparatorluğu’nda bir endüstrileşme hamlesi - Alp, Ruhat. (İstanbul)
292 sayfa
Keywords: “Biyo-iktidar çağında, nüfusu koruma ve denetleme, sağlıklı bireyin inşası ve uyrukların beslenmesi, modern iktidarın üzerinde titizlikle durduğu konular arasındaydı. Haliyle, kamu sağlını koruma düşüncesinin yanı sıra gıda sektöründe seri ve kitlesel üretime geçme ve askerlerin sefer zamanlarında maruz kaldığı “kötü ve yetersiz beslenme” sorununu çözme arayışları da modern konserve sektörünün doğuşuna yardım etti. Bu noktada elinizdeki kitap, XVIII. yüzyılın sonlarından itibaren gıda muhafaza usullerinde gerçekleştirilen en çarpıcı yeniliklerinden biri olan; modern iktidarların üzerinde titizlikle durduğu gıda meselesinin çözümüne kısmen katkı sunan; Osmanlıların ifadesiyle, mevsimleri şişe içerisine koyan bir teknolojiyi kullanması dolayısıyla üretim-tüketim döngüsünü etkileyen; bir zamanlar elit için kabul edilen tüketim olgusunu aynı üretim bandından çıkmış ürünlerle demokratikleştiren ve gıda sektörünün endüstrileşme serüveninde bir dönüm noktası sayılan modern konserveciliğin Batı dünyasında ortaya çıkış sürecini ve daha genel olarak Osmanlı’daki gelişim ve endüstrileşme aşamalarını konu almaktadır“ --