Osmanlı Aşiret Mektebi - Akın, Tutku, 1995- (İstanbul)
131 sayfa
Keywords: “1892 yılında II Abdülhamid tarafından Arap, Kürt ve Arnavut aşiretlerinin eğitimini hedefleyen Osmanlı Aşiret Mektebi’ni konu alan bu kitap, okuldaki denetim mekanizmalarını ve öğrenci hayatını ele alıyor. II. Abdülhamid ve memurlarının öğrencileri kontrol etmek amacı ile kurduğu disiplin pratiklerini ortaya çıkaran bu çalışmanın odak noktalarından birini öğrencileri denetim altına alabilme kaygısıyla yöneticiler tarafından kullanılan stratejiler ve araçlar oluşturuyor. Bu çalışma ayrıca Osmanlı Aşiret Mektebi’nde nasıl bir öğrenci hayatı olduğunu sorusuna yanıt arayarak öğrenci yaşamına okulun içinden bir pencere açıyor. Örnek olaylar üzerinden öğrencilerin yaşamları, sorunları ve okul yönetiminin üzerlerinde kurduğu kontrol mekanizmalarına karşı tepkileri bu kitabın bir diğer odak noktasıdır. Bu çalışmada kullanılan birincil kaynakları Osmanlı Arşiv belgeleri oluşturuyor. Bu kitap, devlet ve aşiret antropolojisi kaynaklarından esinlenerek Osmanlı Aşiret Mektebi’ne antropolojik bir yaklaşım geliştirmeyi amaçlamaktadır“ --