Avram Benaroya (İstanbul)
126 sayfa
Keywords: “Gazeteci, Fransızca öğretmeni, Türkiye'nin ilk stenografi muallimi... Avram Benaroya'nın hayatını bu şekilde özetlemek mümkün... Biz zamanlar Türkiye'de mevcut olan Fransızca basınının önde gelen isimlerinden olan Benaroya hem Fransız diline hakimiyeti, hem de stenografi bilgisi sayesinde Mudanya Konferansı'nı izleyebilen az sayıda gazeteciden biriydi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Büyük Millet Meclisi'nin ilk stenografi muallimi olan Benaroya hayatının son yıllarında tekrar gazetecilik mesleğine dönecek, L'Etoile de Levant (Şark'ın Yıldızı) gazetesini yayınlayacak ve aynı gazetede hatıralarını tefrika edecekti. Bu kitapta Benaroya'nın bu tefrikası, kendisini tanımış olan kişilerin onunla ilgili anıları, kitabı yayına hazırlayan Rıfat N. Bali'nin Benaroya hakkında yazdığı biyografisi ve Prof. Saffet Şav'ın Mudanya Konferansı ile anıları yer almakta. Türk basın tarihinin az bilinen bir gazetecisini ve gazetesini anlatan bu kitap aynı zamanda hem Cumhuriyet döneminde azınlıkların yaşamları hakkında bilgi vermekte, hem de “stenografi Türkiye'ye nasıl geldi?“ sualine cevap getirmekte...” --